Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πάσχα: Τί εορτάζουμε;

Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική εορτή για ολόκληρο τον Χριστιανισμό.Το σύνολο των 7 ημερών εκ των οποίων αποτελείται ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα και συντελείται από ιερές ακολουθίες πρωϊ και βράδυ σε όλους τους ιερούς ναούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ξεκινάει με το Σάββατο του Λαζάρου και κλείνει με την Κυριακή του Πάσχα, όπου εορτάζουμε την μεγαλειώδης Ανάσταση του Κυρίου μας από τα δεσμά του θανάτου, και την απελευθέρωσή μας από την αιώνια κόλαση και το σκοτάδι. Επίσης προσδοκούμε την ανάσταση όλων των νεκρών και την Αιώνια ζωή μετά τον θάνατό μας. Η κάθε ημέρα αυτής της μεγάλης πανήγυρις είναι ξεχωριστή αφού έχει την δική της σημασία και κύρος. Ορισμένες είναι χαρμόσυνες ( πχ. Κυριακή Πάσχα, Κυριακή Βαϊων) και άλλες θρηνούμε για τα φρικτά Πάθη του Σωτήρος Χριστού και Θεού ημών. Πάντως όλοι οι Χριστιανοί παγκοσμίως, νιώθουν ο καθένας το πνεύμα των ημερών ξεχωριστά, ανάλογα με τη δική του βούληση και πίστη. Ωστόσο το νόημα των ημερών είναι μοναδικό και θα υφίσταται αιώνια το ίδιο ώσπου να υπάρχει η εκκλησία του Θεού. Παρακάτω θα αναλύσω την κάθε ημέρα αυτής της μεγάλης εορτής ξεχωριστά, ώστε να καταλάβετε πλήρως για το τί πρόκειται η καθεμιά.
Κατ'αρχήν, ας ξεκινήσουμε με το Σάββατο του Λαζάρου, όπου υμνούμε το πρώτο μεγάλο θαύμα του Χριστού μας που τον επανέφερε στη ζωή μετά από τον θάνατό του(Λάζαρο). Την Κυριακή των Βαϊων ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα με το μουλάρι και με την συνοδεία του κόσμου που τον υμνούσε και τον ακολουθούσε με τα βάγια. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επωνομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο. Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμήτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στη παραβολή των δέκα παρθένωνΜεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας [1], που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύροΜεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι. Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το
ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Την Ανάσταση του Χριστού όρισε η Ορθόδοξη Εκκλησία να εορτάζεται την Κυριακή του Πάσχα, (εκ της Ιουδαϊκής θρησκείας που σημαίνει έξοδος, και που έχει μεταφερθεί στον Χριστιανισμό ως μία χαρακτηριστική μορφή Θεοκρασίας), και που αποτελεί κινητή εορτή, που κανονίζεται από τη πρώτη πανσέληνο (αρχαίο υπόλειμμα σεληνιακής λατρείας[εκκρεμεί παραπομπή]), μετά τη πρώτη εαρινή ισημερία (συνδυασμός με αρχαίο υπόλειμμα Ηλιακής λατρείας[εκκρεμεί παραπομπή]).
Της εορτής αυτής που θεωρείται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη του Ανατολικού Χριστιανισμού προηγείται η μακρά και αυστηρή νηστεία και η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών όπου η Εκκλησία με πένθιμες τελετές επαναφέρει στη μνήμη των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που υπέστη ο Χριστός πριν το σταυρικό θάνατό του.[1]Γενικά ο χριστιανικός κόσμος με την ονομασία Ανάσταση, ή Ανάσταση του Χριστού, ή Ανάσταση του Κυρίου, (καθαρεύουσα η Ανάστασις, της Αναστάσεως), χαρακτηρίζει την μετά την τριήμερη ταφή, θριαμβική ανάσταση εκ νεκρώνανάληψη του Χριστού, την οποία και ομολογεί στο έκτο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως: «Και αναστάντα την Τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς», όπως εξιστορείται το γεγονός επί μακρόν και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές (τον Ματθαίο, κεφ. 28, τον Μάρκο, κεφ. 16, τον Λουκά, κεφ. 24, και τον Ιωάννη. κεφ. 20), καθώς και από τις Πράξεις των Αποστόλων (3:36) «ο δε Θεός ήγειρεν αυτόν εκ νεκρών» που φέρεται ως επικύρωση κάποιων αναφορών Προφητών που περιλαμβάνει η Παλαιά Διαθήκη.

Ύμνοι Πάσχα


Λίγοι ύμνοι γι'αυτές της άγιες μέρες του Πάσχα. Αξιόλογοι μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας ψάλλουν σ' αυτό το βίντεο και πραγματικά χαίρεσαι να ακούς την σαγινευτική τους φωνή που σε μεταφέρει σ' ένα κλίμα κατάνυξης, σχετικής με το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Σωτήρα μας. Ακούστε και απολαύστε το βίντεο. Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και ο Θεός μαζί σας!
                           ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
                                                                                                                       Σακελλάρης Μαύρος.

Ακούστε το καινούργιο μας CD λαϊκών τραγουδιών!


Εδώ θα ακούσετε το καινούργιο μας CD με λαϊκά τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών. 
Καλή διασκέδαση!

Υ.Γ: Σε λίγο καιρό θα μας απαγορεύσουν και να τα ακούμε! Αντισταθείτε ενάντια στους εθνικούς προδότες!

Εμφάνιση προσώπου Χριστού στην Κάλυμνο


Δείτε αυτό το βίντεο στο οποίο θα διακρίνετε το πρόσωπο του Χριστού μας στον Ι.Ναό Αγίας Τριάδος στην Κάλυμνο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης έκανε και τις δικές του δηλώσεις γι' αυτό το απίστευτο συμβάν που είναι πρωτοφανές στο νησί. Ίσως ο άγιος Θεός να ήθελε να μας προμηνύσει κάτι με αυτή του την εμφάνιση.
Δείτε το βίντεο.

Τελικά υπάρχει ακόμα ελπίδα! 

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Κι άλλες κλοπές...

Δείτε εδώ!

Διαρρήξεις

Όπως στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστό, οι διαρρήξεις στο νησί της Καλύμνου έχουν φθάσει σε επίπεδο ανησυχητικό, αφού κάθε εβδομάδα, βγαίνοντας στον δρόμο ακούς και κάτι καινούριο. Από τις αρχές του 2012, ο αριθμός των κλοπών, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κάτι που δύσκολα θα άκουγες λίγα χρόνια πριν. Δράστες, οι συνήθεις ύποπτοι, εννοώντας τα εθισμένα άτομα σε ναρκωτικές ουσίες. Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν σημειωθεί 20 κλοπές, από τις οποίες οι περισσότερες είχαν θύματα σπίτια κυρίως γερόντων και  διάφορα μαγαζιά. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται γρήγορη αντιμετώπιση για να σταματήσει  μια και καλή. Η αστυνομία ήταν απούσα στα περισσότερα γεγονότα, και πιστεύω ότι αυτό είναι μεγάλη ντροπή για την Κάλυμνο. Το σίγουρο είναι ότι κινδυνεύει ο υλικός πλούτος και η σωματική ακεραιότητα πολλών κατοίκων του νησιού, και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι το συντομότερο δυνατό.( Άσχετα με το αν οι αρχές του τόπου διαφωνούν ). Ο κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει μέτρα προστασίας για τον εαυτό του ώστε να αμυνθεί σε ώρα ανάγκης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα. Σίγουρα πρέπει να το καταπολεμήσουμε άμεσα.    Εσείς τί πιστεύετε;

Υ.Γ: Προσέχετε, τον τελευταίο καιρό οι δράστες κυκλοφορούν ξυπόλητοι. Μια τυχόν παράξενη πατημασιά στον κήπο του σπιτιού σας ίσως προμηνύει μελλοντική κλοπή! Να προσέχετε, και καλή δύναμη αυτές τις δύσκολες μέρες που βαδίζουμε.
Το νησί μας!
                                                                   ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Σεμινάρια Κανονιού

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, σεμινάρια κανονιού, λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Πανόρμου. Όσοι έχουν ταλέντο στην μουσική, καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα διαρκείας 7 ημερών. Ο αυθεντικός Μανώλης Καρπάθιος σας περιμένει ώστε να σας διδάξει τις πλούσιες γνώσεις του σχετικά με την μουσική και το όργανο ( κανονάκι ) γεμάτος χαρά και όρεξη. Η όμορφη εμπειρία των μαθημάτων θα σας μείνει αξέχαστη για όλη σας την ζωή. Συμβάλλετε έτσι ώστε όλοι μαζί να κρατήσουμε την μουσική και την παράδοσή μας ζωντανή και τα επόμενα χρόνια, για πάντα! Ακόμα κι αν οι καιροί που βαδίζουμε είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Παλέψτε όσο μπορείτε ενάντια στην σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Αν έχουμε θέληση, θα τα καταφέρουμε. Όλοι λοιπόν μαζί, ας κρατήσουμε την παράδοσή μας ζωντανή!

Τουρισμός και σχετικά...

Τουρίστες απ'όλον τον κόσμο επισκέπονται το νησί μας έτσι ώστε να δοκιμάσουν τις αναρρηχητικές τους ικανότητες. Η Κάλυμνος προσελκύει  τουρίστες ακόμα και με τα διάφορα αξιοθέατα της. Βλέποντας το βίντεο παραπάνω θα καταλάβετε τί εννοούμε. Και εις ανώτερα!
Παρ'όλο που ο τουρισμός έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, ακόμα κρατιόμαστε ζωντανοί από πλευράς οικονομικών. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος μπορεί να κάνει κάτι έξυπνο με το αεροδρόμιο βελτιώνοντάς το, γιατί έτσι θα αναπτύξει και την επισκεψιμότητα του νησιού. Πάντως τελικά, η οικονομική κρίση επιρρεάζει τα πάντα δυστυχώς!

Ναρκωτικά...

Ναι, όπως ακούσατε. Η μάστιγα των ναρκωτικών υπάρχει και στην Κάλυμνο και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Οι εθισμένοι σε τέτοιες ουσίες είναι κυρίως άτομα μικρής ηλικίας που δεν γνωρίζουν αν ο θάνατός τους είναι σήμερα ή αύριο. Πάντως ένα μεγάλο STOP στην ζωή των περισσοτέρων βρίσκεται πολύ κοντά. Η κατάσταση όλων αυτών των ατόμων είναι αξιολύπητη και πρέπει όλοι μας να στεναχωριόμαστε και να κάνουμε κάτι. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι να μαζέψουμε χρήματα ώστε να στείλουμε αυτούς τους ανθώπους σε ένα κέντρο απεξάρτησης από διάφορες ναρκωτικές ουσίες.( Παρ'όλο που οι περισσότεροι απ'αυτούς θα επιστρέψουν και πάλι στην αρχική κατάσταση). Μην τους δίνετε χρήματα για όποιονδήποτε λόγο γιατί συμβάλλετε στην θανατική τους καταδίκη.( Ακόμα και αν σας λένε ότι θέλουν να αγοράσουν κάτι άλλο) γιατί πολύ απλά δεν το γνωρίζετε. Μπορεί να θέλουν να αγοράσουν ναρκωτικά από διάφορους εμπόρους. Το καλύτερο είναι να πηγαίνετε εσείς οι ίδιοι να τους αγοράζετε κάτι ( πχ. σουβλάκι), γιατί έτσι ξέρετε πού καταλήγουν τα χρήματά σας. Αυτές ήταν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που σας δίνουμε και πιστεύουμε πως θα τις ακολουθήσετε πιστά. Από την δική μας πλευρά, αν έχετε κάποια απορία απλά επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail : sakellaris7@gmail.com. Για μια καλύτερη Κάλυμνο!

Το κάλεσμα του καθήκοντος

Δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινή εικόνα σε αρκετές περιοχές της Καλύμνου και θεωρώ αναγκαία την άμεση συμβολή του Δήμου και πάνω απ'όλα του δημάρχου Δημήτριου Διακομιχάλη σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που πραγματικά είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του νησιού μετά από το πρόβλημα των ναρκωτικών και συνεχών διαρρήξεων από τις αρχές του 2012. Ο δήμαρχος πρέπει να αναλάβει γρήγορα δράση και να καταπολεμήσει αυτά τα προβήματα το συντομότερο δυνατόν ώστε να μη ριζώσουν και μετά είναι δύσκολη η καταπολέμησή τους. Επιτέλους, ας σκεφτούμε λίγο τον τόπο μας και να τον αγαπούμε και να τον προστατεύουμε όπως τον εαυτό μας, γιατί είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας προσωπικά για τον καθένα. Καλή δύναμη σε όλους αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα και πάνω απ'όλα επίγνωση του καθήκοντός μας!
                                                                                           KalymnianVoice

Η Φωνή Της Καλύμνου

Ξεκινώντας το έργο μας, σκεφτήκαμε ότι η πολυαγαπημένη μας Κάλυμνος θα έπρεπε να έχει κι εκείνη την δική της ιστοσελίδα με όλη την επικαιρότητα που την απασχολεί, έτσι αποφασίσαμε όλα τα μέλη να κάνουμε την πρώτη κίνηση σε αυτήν την ενέργεια ευγνωμοσύνης προς τον τόπο μας. Εδώ θα έχετε την δυνατότητα να διαβάζετε και να βλέπετε διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο νησί των σφουγγαράδων και σας διαβεβαιώνουμε ότι η σωστή ενημέρωση και η αλήθεια δεν θα παραλείπονται. Ότι διαβάζετε είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Καλό διάβασμα και πάνω απ' όλα,          Καλοσωρίσατε!