Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Μιχ. Βούης

Ο παλαίμαχος Καλύμνιος δημοσιογράφος της Ρόδου και λάτρης του πατρογονικού του νησιού.


Ένας δικός μας άνθρωπος, ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος της Ρόδου Γιώργος Μιχ. Βούης, έφυγε από τη ζωή στα ενενήντα πέντε του χρόνια, στις 6 Απρίλη 2012.
Γεννήθηκε στα 1917 και ήταν ο μοναδικός επιζών από εκείνους που με την υπογραφή τους ίδρυσαν το 1947-48, και υπηρέτησαν στη συνέχεια, το Σύλλογο Καλυμνίων Ρόδου «Ο Άγιος Παντελεήμων», πρωτοπόρο σε πολιτιστική δράση πολιτιστικό φορέα του νησιού.
Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια , και παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία, εστιάζοντας έκτοτε το ενδιαφέρον του σε θέματα που είχαν σχέση με την κοινωνική , πνευματική και οικονομική ζωή της Ρόδου και ιδιαίτερα της Καλύμνου.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, στις 2 Μαΐου 2011, στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ανεξαρτησίας του Τύπου», ο αείμνηστος Γιώργος Βούης βραβεύτηκε, για την πολύχρονη προσφορά του, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
Παρόλο που γεννήθηκε, έζησε και δημιούργησε οικογένεια στη Ρόδο, λάτρευε κυριολεκτικά τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, του Καπετάν Μιχάλη Βούη. Ήταν άλλωστε εκείνος που τον «μπόλιασε» με τη μεγάλη του αγάπη για την Κάλυμνο. Γι’ αυτό και ο ερχομός του κάθε φορά στο νησί δεν ήταν για κείνον απλά μια επίσκεψη αλλά ένα προσκύνημα.
Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε τον Γιώργο Βούη ακόμη πιο συχνά στην Κάλυμνο. Και αυτό οφείλετο και στην παρουσία στο νησί μας του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Παϊσίου, στο πρόσωπο του οποίου έτρεφε αισθήματα σεβασμού και αγάπης, από τα χρόνια που υπηρετούσε στην Μητρόπολη Ρόδου.
Φίλος του Αναγνωστηρίου, νοιαζόταν γι’ αυτό και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το έργο του. Κατά καιρούς μας έστελνε συνεργασίες του για δημοσίευση στα «Καλυμνιακά Χρονικά». Στον τελευταίο τόμο του αφιερώσαμε λίγες σελίδες, με αφορμή τη βράβευσή του στη Ρόδο. Στον ίδιο τόμο δημοσιεύσαμε και την τελευταία συνεργασία του- ένα σύντομο ιστορικό της Καλυμνιακής Παροικίας της Ρόδου- στην οποία και υπογράφει : «Γεώργιος Μιχ. Βούης, λάτρης της Καλύμνου, του πατρογονικού μου βράχου».
Να’ ναι ελαφρύ το χώμα της Ροδιακής γης που τον σκέπασε.

Κυριάκος Κ. Χατζηδάκης
Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου
Καλύμνου «Αι Μούσαι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου