Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σχέδιο άμεσης αντίδρασης στις ελληνικές εκλογές


Το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε θα μάθει το αποτέλεσμα πάνω από τον Ατλαντικό

Βερολίνο Γιώργος Παππάς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012
Στον αέρα κυριολεκτικά θα είναι η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όταν θα ανακοινώνονται την Κυριακή τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Θα ταξιδεύει για το Μεξικό και το Λος Κάμπος όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του G20 στις 18 και 19 Ιουλίου. Οι ελληνικές εκλογές προεξοφλούν μια πτήση της Μέρκελ με πολιτικές αναταράξεις. Η ενημέρωση της Καγκελαρίου θα είναι διασφαλισμένη, όπως και η επικοινωνία της με άλλους ηγέτες. Ετσι μπορεί να υπάρξει και η αντίδραση, αν χρειαστεί. Την κ. Μέρκελ θα συνοδεύει στο αεροπλάνο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πάντως, αν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα καταστήσει επιβεβλημένη μια απάντηση, δεν θα είναι του Βερολίνου, αλλά της ευρωζώνης. Θα έχει τη μορφή της ανακοίνωσης του Eurogroup. «Εάν χρειαστεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να εκδώσουν μια ανακοίνωση, υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να γίνει αυτό», έλεγαν χθες κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Μολονότι και ο υπουργός Οικονομικών θα είναι στο αεροπλάνο, «η επικοινωνία θα είναι διασφαλισμένη».
Η διαβεβαίωση δείχνει ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη, τουλάχιστον τεχνικά, να αντιδράσει αμέσως στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Η προετοιμασία αυτή δεν αφορά τόσο μια θετική για την ευρωζώνη και το Μνημόνιο έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα όσο ένα αποτέλεσμα που θα οδηγεί σε ακύρωση της συμφωνίας με την τρόικα ή σε παράταση της ακυβερνησίας στην Ελλάδα. Η αντίδραση «θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα προκύψουν», ανέφεραν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.
Από τη Σύνοδο του G20 δεν προβλέπεται η έκδοση ειδικής ανακοίνωσης για την Ελλάδα, βάσει τουλάχιστον του προγραμματισμού που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Η συγκυρία των ελληνικών εκλογών την παραμονή της Συνόδου του G20 προεξοφλεί ότι η ελληνική κρίση θα συζητηθεί, αν δεν μονοπωλήσει τις διαβουλεύσεις των 20 κορυφαίων ηγετών στο Λος Κάμπος.
Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας ότι προσφεύγει στην προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού, στο Λος Κάμπος του Μεξικού έχει προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι με το στάτους του παρατηρητή. Παρόντες θα είναι ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ως μέλη του G20.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ. Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο, στη Σύνοδο του Μεξικού η γερμανική κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή ότι η ανάπτυξη δεν θα 'ρθει με νέα χρέη, αλλά με δομικές μεταρρυθμίσεις. Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις δεν αλληλοαναιρούνται, αλλά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, επισημαίνεται σχετικά. Tο Βερολίνο προβάλλει το επιχείρημα ότι στην ΕΕ έχουν γίνει αρκετά βήματα για το «τείχος πυροπροστασίας» από την κρίση στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων η αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM στα 700 δισ. ευρώ. Απαιτείται όμως και ένα «τείχος πυροπροστασίας» και για την παγκόσμια οικονομία, και αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου